Cases senyorials

Catí va tindre un important paper en el període medieval en tot el comerç de la llana, que va proporcionar un fort apogeu econòmic en molts senyors de Catí durant els segles XIV i XV. Això va propiciar la construcció d’una sèrie de cases senyorials blasonades, d’estil gòtic i amb una personalitat pròpia.
Passejar per Catí es anar trobant bonics racons amb façanes, finestrals i enreixats i escuts. A més de la Casa de la Vila i Miralles podem destacar les cases dels Montserrat, dels Sans, del Delme , de Joan Spígol, de Geroni Martí i l’antiga Casa de l’Hospital.
Palau Santjoan-Casa Miralles
Va ser concertada en 1452 pel ric mercader i notari Ramón SantJoan. De gran bellesa a destacar els artístics finestrals. Digne de figurar en la representació d'edificis notables d'Espanya en l'exposició internacional de Barcelona en 1929. És una de les millors mostres d'arquitectura gòtica civil palatina.




Casa del Delme
El Delme o la torre era un edifici de grans proporcions alçat en el S.XIV que en els seus orígens degué de ser el lloc on es recollia el tribut del “Delme”, de les collites, per al senyor de la vila. En 1338 ja existia, ja que consta que en ell es reunien els consellers abans de disposar d’un edifici propi. En un altre document de 1375 es parla de la Torre del poble i d’unes cases annexes a ells que, sense dubte, es refereixen a la Casa del Delme.
Casa de Joan Spígol
Està situada a la Plaça de Dalt, la tercera pujant a la dreta, manada construir pel cèlebre mercader Joan Spígol, qui va sufragar la Capella de la Passió en 1451. Fins fa poc fou el local utilitzat per una entitat bancària.
Casa dels Montserrat
Construïda al s.XVIII és una casa digna de menció, de la distingida família dels Montserrat, contigua a la Casa Miralles. Conserva unes reixes artesanes en la part posterior i una escalinata central quadrangular amb cúpula.
Casa de Geroni Martí
Consta en la façana que va ser edificada l’any 1630 per Geroni Martí, un famós català mercader de llanes i de teixits que es va establir a Catí. El seu emblema, format per la figura d’una mà, està declarat BIC. Disposa també d’una reixa artesanal. En l’actualitat s’utilitza com a biblioteca.


Casa del Sans
Edifici de gran proporcions, situat a la Plaça de Baix. Va ser propietat de la cèlebre i noble família dels Sans, que a l’any 1667 es va entroncar amb la dels “Lleons de València”.