L'Avellà




ORIGEN
Deixant a un costat Catí i centrant-nos en l’Avellà, recuperem l'any 1554, quan una pobra cega es va dirigir des d'aquesta població cap a Salvassòria, en el terme de Morella, per a implorar a la patrona dels invidents, santa Lucía, un miracle per al seu mal. Quan ja es trobava a escassa distància de la font de l’Avellà, l'anciana va escoltar una veu dolça i vellutada. Era la veu de la Verge, que li demanava es llavara en l'aigua d'aquesta font. Aquesta, sense perdre el temps, va ficar les seues mans en ella, seguint aquelles indicacions divines. Quina va ser la seua sorpresa que, passats uns instants, va quedar curada per complet. La notícia va córrer com la pólvora i poc després els vilatans van començar a venerar un lloc en el qual hui s'alça el Balneari de l’Avellà.
ERMITA
L'ermita actual va ser construïda al començament del segle XVIII per mossén Celma, per a substituir a l'original, del segle XVI. Crida l'atenció l'interior, adornat amb pintures de l'artista Pascual Mespletera. Recentment restaurada és coneguda com la Capella Sixtina del Maestrat.
BALNEARI
L'Avellà es hoy un lugar de descanso para los turistas que desean un silencio tan solo roto por el brotar de las aguas de la centenaria fuente protegida por dos chopos centenarios.
Descubrir este recóndito y singular paraje nos invita a viajar a l'Avellà donde la mente olvida las preocupaciones y el espíritu y el corazón alivian sus males.
LA FONT DE L'AVELLÀ
Entre els variats i benvolguts productes de Catí està l'Aigua de l’Avellà, una aigua mineral natural de reconeixement general coneguda i benvolguda des de l'època dels àrabs. Aquestes aigües cristal·lines, amb origen fa més de tres-cents anys, posseeixen propietats curatives per a la pell i el renyó.
L'Aigua de l’Avellà, va començar a comercialitzar-se a partir de la declaració com a aigua d'utilitat pública (25-04-1928).
El primer depòsit per a envasar aigua es va construir a l'esquerra del portal d'entrada a la placeta. En el reduït espai que quedava entre la Casa de Baños, l'ermita, el magatzem i el mur amb prou faenes podien entrar els camions per a carregar les garrafes d'aigua. Durant la segona meitat del segle XX es va reconvertir en un xicotet magatzem ensostrat.
Per a construir el nou depòsit van arrancar un avellaner al qual alguns atribueixen l'origen del nom “*Avellà”. El dia 22 de març de 1973 es va procedir a la inauguració de la primitiva embotelladora d'envasaments de vidre.
Durant l'any 2018, l'Ajuntament de Catí va invertir en la compra d'una nova màquina d'envasament d'aigua i renovant la imatge de l'Aigua de l’Avellà. Amb aquesta renovació l'empresa pot envasar l'aigua en els formats de 0,5 litres, 1,5 litres i 5 litres en botelles de plàstic que segueixen totes les exigències sanitàries i del mercat actual.
